Příprava Tygřích Ořechů
3. 8. 2006
*1kg tygřích ořechů dám do kbelíku nebo nádoby,kterou lze utěstnit a přidám 250g obyčejného cukru.
*Vše zaliji 2 - 3 litry vřící vody,aby se cukr rozpustil.
*Dobře promíchám a nechám vychladnout.
*Potom přiliji 25ml ovocné glycelorové esence,např.Pineaplle Nutrafruit,a pak ještě 5ml sladidla.
*Opět důkladně promíchám.
*Utěsním uzávěr a nechám tygří ořechy namočené tři nebo čtyři dny.(Poud můj recept vyzkoušíte,určitě si povšimnete,že se na hladině vytvoří jakási pěna.To značí,že tygří ořechy začínají kvasit.Fermentaci je možné urychlit právě díky přidání cukru).
*Dále přendám všechny ořechy i s vodou,ve které se máčely,do velkého hrnce.
*Přivedu k varu a vařím na středním plameni 30 minut (pozn.:voda má varem bublat,nenechávejte ji jen slabě vřít).
*Občas zkontroluji,zda jsou všechny ořechy potopené.Pokud ne,přilévám vroucí vodu z konvice.
*Po uvaření je opět s vodou přesypu do kbelíku.V tomto stádiu přípravy se může stát,že některé tygří ořechy budou plavat.Je dobré si je vylovit a později použít pro přípravu nástrahy.
*Nakonec kbelík pečlivě uzavřu a nechám ořechy namočené další 3-4 dny.
*Místo,kde je nechávám,musí být teplé a větratelné,protože během této doby začínají ořechy absorbovat rozpuštěný cukr a znovu probíhá proces kvašení,který je tentokrát ještě více patrný,protože houstne.Konečný výsledek vypadá tak,že se kolem ořechu změní v jakousi želatinu.Tygří ořechy jsou v tomto stavu maximálně efektní a měly by být spotřebovány přibližně během jednoho týdne.
*Popřípadě je můžete dát do plastových krabiček a zamrazit.Po vyjmutí z mrazáku vypadají,jako by byly úplně suché a zdá se,že rosol zmizel.Ale nemějte obavy,po rozmražení se vše vrátí do původního stavu a tygří ořechy budou připravené k použití.
TEORIE:
Poměrně nová návnada,která si už ale našla mnoho příznivců.Nejčastěji se používa jako partikl k vnadění,já osobně jím vnadím samostatně asi dvě hrsti k montáži,nemá cenu je používat ve velkém množství i díky jejich poměrně vysoké ceně,ale hlavně se jím kapři rychle zasytí.Působí opačně než drobný partikl jako je řepka nebo konopí,který je jako projímadlo a projde kapřím zažívaním aniž by je pořádně strávil.Proto se tygří ořechy drtí,aby se zvyšila jeho atraktivita a umožnilo se kaprovi lepší strávení.Považuji je jako rize letní nástrahu a v chladnější vodě ho vůbec nepožívám.Na hodně prochytávaných vodách vám může pomoci přelstít obezřetnější kapry,největší ulovený kapr o kterém jsem slyšel vážil lehce přes 28kg.
Určitě ho vyzkoušejte a doufám že se vám povede chytit váš vysněný úlovek.Mnoho úspěchů za Carp Team Fantazy vám přeje Lukáš Šťastný.
*Vše zaliji 2 - 3 litry vřící vody,aby se cukr rozpustil.
*Dobře promíchám a nechám vychladnout.
*Potom přiliji 25ml ovocné glycelorové esence,např.Pineaplle Nutrafruit,a pak ještě 5ml sladidla.
*Opět důkladně promíchám.
*Utěsním uzávěr a nechám tygří ořechy namočené tři nebo čtyři dny.(Poud můj recept vyzkoušíte,určitě si povšimnete,že se na hladině vytvoří jakási pěna.To značí,že tygří ořechy začínají kvasit.Fermentaci je možné urychlit právě díky přidání cukru).
*Dále přendám všechny ořechy i s vodou,ve které se máčely,do velkého hrnce.
*Přivedu k varu a vařím na středním plameni 30 minut (pozn.:voda má varem bublat,nenechávejte ji jen slabě vřít).
*Občas zkontroluji,zda jsou všechny ořechy potopené.Pokud ne,přilévám vroucí vodu z konvice.
*Po uvaření je opět s vodou přesypu do kbelíku.V tomto stádiu přípravy se může stát,že některé tygří ořechy budou plavat.Je dobré si je vylovit a později použít pro přípravu nástrahy.
*Nakonec kbelík pečlivě uzavřu a nechám ořechy namočené další 3-4 dny.
*Místo,kde je nechávám,musí být teplé a větratelné,protože během této doby začínají ořechy absorbovat rozpuštěný cukr a znovu probíhá proces kvašení,který je tentokrát ještě více patrný,protože houstne.Konečný výsledek vypadá tak,že se kolem ořechu změní v jakousi želatinu.Tygří ořechy jsou v tomto stavu maximálně efektní a měly by být spotřebovány přibližně během jednoho týdne.
*Popřípadě je můžete dát do plastových krabiček a zamrazit.Po vyjmutí z mrazáku vypadají,jako by byly úplně suché a zdá se,že rosol zmizel.Ale nemějte obavy,po rozmražení se vše vrátí do původního stavu a tygří ořechy budou připravené k použití.
TEORIE:
Poměrně nová návnada,která si už ale našla mnoho příznivců.Nejčastěji se používa jako partikl k vnadění,já osobně jím vnadím samostatně asi dvě hrsti k montáži,nemá cenu je používat ve velkém množství i díky jejich poměrně vysoké ceně,ale hlavně se jím kapři rychle zasytí.Působí opačně než drobný partikl jako je řepka nebo konopí,který je jako projímadlo a projde kapřím zažívaním aniž by je pořádně strávil.Proto se tygří ořechy drtí,aby se zvyšila jeho atraktivita a umožnilo se kaprovi lepší strávení.Považuji je jako rize letní nástrahu a v chladnější vodě ho vůbec nepožívám.Na hodně prochytávaných vodách vám může pomoci přelstít obezřetnější kapry,největší ulovený kapr o kterém jsem slyšel vážil lehce přes 28kg.
Určitě ho vyzkoušejte a doufám že se vám povede chytit váš vysněný úlovek.Mnoho úspěchů za Carp Team Fantazy vám přeje Lukáš Šťastný.
Komentáře
Přehled komentářů
Dobrý den,
jenom bych Vás chtěl malinko poopravit,ořechy cukr neabsorbují. Cukr kvasinky (v tomto případě tzv. divoké kvasinky) přetváří na (jako hlavní produkt) alkohol a vedlejší produkt CO2. Pro změnu,popř. vylepšení vy se daly použít např. pivovarské kvasinky svrchního kvašení (Saccharomyces cerevisiae subsp. cerevisiae.). Při správném "zacházení" totiž nehrozí tzv. octové kvašení. Jirka
Chybička
(Matásek, 16. 4. 2018 11:10)